Siirry pääsisältöön

Katse Kivistön suuralueen tulevaisuuteen

Kivistön suuralue on pinta-alaltaan suurin Vantaan seitsemästä suuralueesta. Kivistö koostuu monesta pienemmästä alueesta, joilla kaikilla on oma identiteettinsä ja erityispiirteensä. Suuraluetta yhdistää luonnonläheisyys, rauhallisuus ja yhteisöllisyys. On aika saada myös Kivistön ääntä Vantaan valtuustoon.

Kivistöläinen taiteilija
Kivistöläisen taiteilijan Outi Antilan teos, Junan tuomat

Viime päivinä olen kierrellyt paljonkin Kivistöä ja keskustellut minulle entuudestaan vieraiden ihmisten kanssa. Olen oppinut paljon siitä, mitä ihmiset toivovat Kivistön kehittämiseltä.


Kivistöläiset arvostavat luontoa. Erityisesti Kvartsijuonen asemakaava huolettaa monia, sillä sen alle jäävän metsän moni kivistöläinen kokee omalle viihtymiselleen tärkeäksi viheralueeksi. Asemakaavaehdotuksen on tarkoitus valmistua syksyllä 2021. Sen jälkeen kaikilla vantaalaisilla on mahdollisuus jättää siitä virallinen muistutus. Kokemuksesta tiedän, että muistutuksilla on painoarvoa ja niitä kannattaa tehdä jokaisen, jota asia huolettaa. Koska tämä asia on kivistöläisille niin tärkeä, meidän kannattaa ponnistella sen eteen, että asukkaiden toiveet olisivat sopusoinnussa uuden asemakaavan kanssa.


Lapinkylän asema on monelle todella tärkeä. Sen tulemista odotetaan. Kaupunki voi edesauttaa aseman tulemista kaavoituksella, mutta aseman rakentaminen kuuluu VR:lle. Sen tarve on kuitenkin ilmeinen ja sitä odotetaan. Lapinkylän aseman tuleminen avaa monia mahdollisuuksia Kivistön kehittymiselle.


Alueelle toivotaan lisää perheasuntoja, koska moni toivoo voivansa jäädä asumaan Kivistöön elämäntilanteiden muuttuessa. Tarjolla olevat asunnot koetaan kovin pieniksi. Mikäli kaupungilla ei ole mahdollisuutta myydä omaa maataan pientaloasunnoiksi, kaavoittaa kyllä voitaisiin. Maata Kivistön ympärillä riittää.


Alueelle tarvitaan lisää liikuntamahdollisuuksia. Meillä on paljon Kivistössä paljon jalkapallojunioreita, joilla ei ole riittävästi vuoroja harjoitteluun. Talvien ollessa nykyisin usein leutoja, esiin tuli myös toive tekojäästä. On vaikea keksiä, mikä voisi olla tärkeämpää kuin lasten liikkuminen. Siihen täytyy panostaa. On myös mahdollista keksiä luovia tapoja, miten uusien liikuntapaikkojen rakentamista voidaan rahoittaa.


Koska Kivistössä asuu paljon lapsia, olisi hienoa, että lapset voisivat jatkaa koulunkäyntiään Kivistössä myös lukiossa. Vantaalle on suunniteltu uutta lukiota, mutta sitä kaavaillaan Aviapolikseen. Kivistö olisi sille luontevampi paikka, koska täällä lukiolaiset olisivat valmiina. Kivistöstä voisi olla mahdollista saada myös tontti lukiolle juna-aseman tuntumasta.


Kivistöön toivotaan myös kielikylpyluokkia. Nyt kun meitä kivistöläisiä on niin paljon, erikoisluokille voisi olla riittävästi tulijoita. Ei lainkaan hassumpi ehdotus.


Palveluiden tulemisen osalta kivistöläiset ovat nyt varovaisen toiveikkaita. Lehdon kauppakeskushanke näyttäisi toteutuvan. On odotettavissa, että rakennusluvan lainvoimaisuus julkistetaan hyvin pian. Valitusoikeushan siinä päättyi jo toukokuun lopulla ja rakennusluvasta ylipäätään voi valittaa vain hyvin rajallinen joukko ihmisiä. Tärkeimpiä palveluita kivistöläisille ovat: isommat kaupat, postipalvelut ja apteekki. Nämä kaikki ovat lähipalvelukeskuksen listalla. Myös joogasalin tarve otettiin esiin.


Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että parkkipaikat huolettavat Kivistössä. Tämä on varmaan se kaikkein akuutein ongelma, johon tarvitaan ratkaisu nopeasti. On myös hyväksyttävä se, että eloisaan kaupunkikeskustaan tarvitaan mahdollisuus tulla autolla paikalle.


Kaikkiaan kivistöläiset ovat kuitenkin tyytyväisiä alueeseemme. Kivistön suuralueella on paljon muutakin kuin pelkkä Kivistön keskusta. Seutulassa Köningstedin kartanoalue on isännöinyt monia tärkeitä tapahtumia. Vantaanjoen varrella on muutenkin kaunista maisemaa. Isosuon alueella voi kokea olevansa melkein kuin Lapissa. Siellä kulkeminen helpottuu merkittävästi, kun pitkospuiden rakentaminen alkaa jo tänä vuonna. Retkeillä voi myös Petikon laavulle. Maaseudun tunnelmaa voi kokea Vestrassa ja Petaksessa. Keimolanmäen historia moottoriradan tuntumassa on aivan omanlaisensa. Kannisto on kaunis pientaloalue.


Elämme hienolla paikalla, josta meillä on oikeus olla ylpeitä. Kehitetään siis Kivistön suuraluetta siten, että palvelee meitä yhteistä kotina vielä entistä paremmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tehdään yhdessä parempi Vantaa

  Tervetuloa kaupunginvaltuutettu Susanna Kaijun kotisivulle  Toivon, että olet minuun matalalla kynnyksellä yhteydessä:  susanna.kaiju@vantaa.fi 

Miten maisema muuttuu kirkon nurkilla?

Toukokuun alkupuolella Kivistön kirkon mailla alkoivat metsätyöt. Jo aiemmin tiedettiin, että maisema tulee muuttumaan, sillä alue on nyt kaavoitettu asuinalueeksi. Katselmuksessa selvisi, että tällä haavaa rakennetaan asuinalueen kunnallistekniikka: viemäröinti, hulevedet, sähköt ja kadut laitetaan kuntoon. Saamme alueelle pienen vesiaiheen ja puistopenkit. Viime talvena saimme nauttia varsin hyvästä latuverkostosta. Hiihtolatujen pohjat ovat työlistalla. Puita ei ole tarkoitus kaataa enää enempää. Ihmisiä huoletti ajankohta, sillä ajoitus osui lintujen pesintään. Silloin ei pitäisi metsätöitä tehdä. Vein kirkkoherralle viestin puiden kaadon epäonnistuneesta ajankohdan. Kirkkoherra oli asiasta pahoillaan. Alueella on tehty myös liito-oravahavainto. Vantaan ympäristökeskuksesta saatiin kuitenkin tieto, että metsikkö ei ole liito-oraalle soveltuva pesimäympäristö, vaikka se toki onkin liito-oravan liikkumisympäristöä. Hankkeesta ei siis ole vakavaa haittaa Kivistön liito-oraville. Talo